top of page
xxx.png

LINUX

realizat de Cosmin Tanislav
îndrumător prof. Marius Ududec

Software is like sex: it's better when it's free.  - Linus Torvalds

Home: Welcome

ARGUMENT

            Am ales nucleul Linux ca subiect pentru proiectul meu de atestat deoarece folosesc zilnic un sistemul de operare bazat pe Linux pe computerul meu personal, fapt care îmi permite să folosesc programe și seturi de unelte foarte utile în programare. De asemenea, acesta este gratuit și foarte bine securizat.


            Dezvoltarea nucleului Linux este cel mai proeminent proiect open-source, la el participând unele dintre cele mai mari companii din planul internațional.

            Codul sursă este distribuit sub licența GNU General Purpose License, licență care permite oricui să modifice și să distribuie, comercial sau necomercial, orice produs bazat pe Linux.


            Acest nucleu stă la baza sistemelor de operare care rulează pe dispozitivele mobile și pe supercomputere, cât și pe computerele personale, acestea fiind utilizate în mod special de către programatori.


            Deși Linux a fost creat inițial pentru a rula pe computere bazate pe arhitectura Intel x86, acesta a fost mai apoi portat pe mai multe platforme hardware decât orice alt sistem de operare.

Home: About

LINUX

      Linux este o familie de sisteme de operare de tip Unix care folosesc nucleul Linux (în engleză kernel). Linux poate fi instalat pe o varietate largă de hardware, începând cu telefoane mobile, tablete, console video, continuând cu calculatoare personale până la supercomputere. Linux este cunoscut în principal pentru utilizarea sa pe servere, unde, în 2009, i se estima o cotă de piață între 20-40%. Cota de piață de desktop este estimată între 1-2% și 4.8%.


       În ultimii ani, Linux a început să devină tot mai popular atât datorită unor distribuții precum Ubuntu, openSUSE, Fedora, precum și datorită apariției netbook-urilor și a noii generații de telefoane inteligente (smartphone-uri) care rulează un sistem de operare bazat Linux.


       Acesta mai este uneori întâlnit sub numele de GNU/Linux și este cel mai cunoscut exemplu de colaborare și dezvoltare de software liber sub licență GPL.


       Termenul Linux se referă la nucleul Linux, însă în mod uzual este folosit pentru a descrie întregul sistem de operare pentru calculatoare, compus din nucleul Linux, biblioteci software și diverse unelte.


       O distribuție Linux adaugă acestor componente de bază o mare cantitate de programe, organizate în „pachete”. Folosirea termenului „Linux” pentru întreg sistemul, deși foarte răspândită, este contestată de către autorii Proiectului GNU, ale cărui produse sunt incluse în cea mai mare parte din distribuțiile Linux. Aceștia propun utilizarea termenului GNU/Linux ("GNU și Linux") sau GNU+Linux ("GNU plus Linux").


       Nucleul Linux a fost dezvoltat inițial pentru microprocesorul Intel 386, dar în prezent rulează pe o mare gamă de microprocesoare și arhitecturi de calculatoare. Este folosit pe calculatoare de tip personal, pe supercomputere, dar și pe sisteme embedded, cum ar fi unele telefoane mobile sau recordere video.


       Deși a fost inițial dezvoltat și utilizat de către programatori voluntari, Linux a câștigat suportul industriei IT și al marilor companii ca și IBM, HP, Dell, Sun, Google și Nokia, și a depășit ca folosire versiunile proprietare de Unix.


       Analiștii atribuie succesul sistemului faptului că este independent de furnizor, implementarea are un cost scăzut, iar securitatea și fiabilitatea sistemului sunt considerate de către specialiști drept foarte bune.


       Dezvoltarea sistemului a fost începută de către studentul finlandez Linus Torvalds, care inițial dorea să obțină un sistem similar cu Minix, dar fără limitările acestuia.


       Linux a fost dezvoltat sub Licența Publică Generală GNU GPL, astfel încât codul său sursă să fie disponibil tuturor celor interesați, gratuit.

Home: About

POPULARITATE

          Creșterea uriașă a popularității sistemului de operare Android, care include nucleul Linux, l-a transformat în cea mai populară alegere pentru dispozitive mobile, rivalizând numărul de instalări a tuturor celorlalte sisteme de operare. Statisticile arată că până în 2014 fuseseră vândute trei miliarde de smartphone-uri ce rulează Android.


            Multe routere utilizează de asemenea nucleul Linux, precum și o mare varietate de alte dispozitive incorporate, cum ar fi televizoare inteligente, DVD-playerele, și camerele web. Există multe distribuții Linux pentru desktop, dar cota de utilizare a acestora este scăzută în comparație cu alte sisteme de operare.

Home: About

ISTORIA SI EVOLUȚIA LINUX

          În aprilie 1991, Linus Torvalds, la vârsta de 21 de ani, student la Universitatea din Helsinki, Finlanda, a început să lucreze la câteva idei simple pentru un sistem de operare. A început cu un task switcher în limbajul de asamblare Intel 80386 și un driver pentru terminal.


            La data de 25 august 1991, Torvalds a postat pe comp.os.minix, un grup de știri despre Usenet:


            „Fac un sistem de operare (gratuit) (e doar un hobby, nu va fi ceva mare și profesional ca și GNU) pentru clonele AT bazate pe arhitectura 386 și 486.


            Lucrez la acesta din aprilie, și începe să prindă formă. Aș dori feedback cu privire la lucrurile pe care oamenii le plac sau nu în Minix, deoarece sistemul meu de operare seamănă oarecum (același model fizic al sistemului de fișiere, printre altele).


            În prezent am portat bash și gcc și lucrurile par să funcționeze. Presupun că voi obține ceva funcțional în câteva luni. […]“


GNU - un sistem de operare similar Unix, însă gratuit, și o colecție de software compusă în întregime din programe freeware


clone AT - computere compatibile atât din punct de vedere hardware cât și software cu computerele IBM AT


Minix - un sistem de operare similar Unix, inițial fiind software proprietar, cu o arhitectură de micro-nucleu.

bash - un interpretor de comenzi Unix, scris inițial de către Brian Fox pentru GNU, menit să înlocuiască interpretatorul proprietar de comenzi Bourne

gcc - un set de compilatoare pentru diverse limbaje de programare, creat inițial pentru GNU


            După aceea, mulți oameni au început sa contribuie la proiect. La început, comunitatea Minix a ajutat atât cu cod cât și cu idei. În acel moment, proiectul GNU deja crease multe dintre componentele necesare pentru un sistem de operare gratuit, însă nucleul, numit GNU Hurd, era incomplet si instabil. În ciuda funcționalității limitate a versiunilor de început, Linux a adunat rapid atât dezvoltatori cât și utilizatori.


            În septembrie 1991, versiunea 0.01 a nucleului Linux a fost lansată pe serverul FTP al Universității Finlandeze și pe cel al Research Network (FUNET). Avea 10.239 de linii de cod. În octombrie 1991, versiunea 0.02 a kernel-ului Linux a fost lansată.


            În decembrie 1991 a fost lansata versiunea 0.11. Această versiunea era prima versiune găzduită pe un computer care rula tot Linux.


            Când Torvalds a lansat versiunea 0.12 în februarie 1992, acesta a adoptat Licența Publică Generală GNU (GPL) in locul licenței scrise de el anterior care nu permitea distribuirea in mod comercial al nucleului.


            În martie 1992, versiunea 0.95 a fost prima capabilă să ruleze sistemul X Window. Saltul de la versiunea 0.1x la 0.9x s-a realizat deoarece Torvalds credea că este iminentă o versiune 1.0 care sa fie complet utilizabilă. Acest lucru s-a dovedit a fi prea optimist, deoarece între 1993 și începutul anului 1994 au apărut 15 sub-versiuni a versiunii 0.99.


            La 14 martie 1994 a fost lansat nucleul Linux 1.0.0, cu 176.250 de linii de cod, iar un an mai târziu, in martie 1995, a fost lansata versiunea 1.2.0, cu 310.950 de linii de cod.


        Versiunea 2.0 a nucleului Linux, lansată pe 9 iunie 1996, a fost urmată de următoarele versiuni majore suplimentare:


  • 25 ianuarie 1999 - 2.2.0 (1.800.847 linii de cod)

  • 4 ianuarie 2001 - 2.4.0 (3.377.902 linii de cod)

  • 17 decembrie 2003 - 2.6.0 (5,929,913 linii de cod)


            Începând cu anul 2004, procesul de lansare a fost schimbat, versiunea 2.6.0 fiind urmată de versiuni de mentenanță, de la, 2.6.1, până în 2.6.39.


            Pe 21 iulie 2011, Torvalds a anunțat lansarea kernel-ului Linux 3.0:


            „S-au dus zilele lui 2.6. Saltul versiunii nu se referă la modificări tehnologice majore în comparație cu Linux 2.6; Aceasta marchează aniversarea a 20 de ani a nucleului.”


            Versiunea 3.10 a kernel-ului Linux, lansată în iunie 2013, conține 15,803,499 de linii de cod, în timp ce versiunea 4.1, lansată în iunie 2015, a crescut la peste 19,5 milioane de linii de cod, la care au contribuit aproape 14.000 de programatori.

Home: About

LINUS TORVALDS

lll.jpg

          Linus Benedict Torvalds, născut pe 28 decembrie 1969, este un inginer programator finlandez-american, creatorul, și, pentru mult timp, principalul dezvoltator al nucleului. Acesta este utilizat intr-o varietate de sisteme de operare, cum ar fi GNU/Linux, Android, și ChromeOS. Torvalds a creat, de asemenea, sistemul de control al versiunii numit Git.


            El a fost onorat cu Premiul Tehnologiei Mileniului 2012 de către Academia de Tehnologie din Finlanda "ca recunoștință pentru crearea unui sistem de operare liber, care a ajuns să fie utilizat pe scară largă".


            Desi inițial, Torvalds dorea să numeasca nucleul pe care l-a creat „Freax” (o combinație intre „free”, „freak” și litera „x” pentru a indica similaritatea cu Unix), prietenul său, Ari Lemmke, pe al cărui site a fost găzduit prima dată pentru descărcare nucleul, a sugerat denumirea de „Linux”.


            In 2006, aproximativ două procente din nucleul Linux a fost scris de către Torvalds. Deoarece mii de oameni au contribuit la Linux, acest procent este una dintre cele mai mari contribuții. Cu toate acestea, el a declarat în 2012 că acum, cea mai mare ocupație a lui este revizuirea și aprobarea codului scrise de alții, și mai puțin programarea.


        Mascota lui personală este un pinguin pe nume Tux, care este considerat de către întreaga comunitate Linux și drept mascota nucleului.

Home: Homepage_about
bottom of page